pondelok 16. januára 2012

Japan Sencha

Balenie čaj 50 g.

Vzhľad suchého listu

List detail

Nálev

Použité lístky čaju

Tento čajík som dostal do daru od syna. Jedná sa o japonský zelený čaj sencha so sviežou vôňou a jasnou zelenou farbou suchého listu. Pekne spracovaný list má po zaliati výraznú bylinnú trávnatú chuť typickú pre japonské čaje. Čaj znesie dve zaliatia vodou o teplote okolo 80 st. Farba nálevu je jasná zelená a vylúhované lístky majú strednú veľkosť. Čaj je vhodný na ranné nakopnutie.

Krajina pôvodu :   Japonsko
Príprava:     2 dcl
Množstvo:     4 gr.
Teplota vody:     75 - 80 °C
Doba lúhovania:     30 sek. - 1 min.

Sakura

Balenie 25 g.

Vzhľad suchého čaju

Nálev výraznej ovocnej vône

Použitý čaj

Tento čajík je určený hlavne pre milovníkov aromatizovaných zelených čajov, ktorím príde chuť čistého čaju často nepríjemne horkastá. Už z názvu je zrejmé že v čaji prevládajú čerešňové chute dodané arómou. Základ tvorí zelený čínsky čaj sencha s kúskami sušenej čerešne, šípok, ružových pukov, jazmínu, pivonky, hrozienok a podľa mňa zbytočne umelo pridanej arómy. Suchá zmes zaujme hlavne svojou prenikavou čerešňovou vôňou a krásnou farbou ružových lístkov a sušených plodov. V náleve prevláda svieža čerešňová chuť s nepatrným náznakom  chuti samotného zeleného čaju. Čaj je vhodné zaliať teplejšou vodou aby sa do nápoja preniesla aj chuť sušeného ovocia a je ho možné dochutiť medom.

Krajina pôvodu :   Čína
Príprava:     1,5 dcl
Množstvo:     6 gr.
Teplota vody:     85 - 90 °C
Doba lúhovania:     1 min. - 2 min.

Darjeeling SFTGFOP 1 First Flush Singbulli DJ 14 / 2011

"Cestovné" balenie čaju cca. 40g.

Pekne spracovaný suchý list

List detail 1

List detail 2
Nálev

Použité čajové lístky

Tento prvotriedny darjeelingský vysokohorský čaj zo skorého jarného zberu som dostal ako "čajík na cestu" pri nákupe v kamennom obchode čajovne Amana v Prahe. List peknej hnedej farby s podielom tipsov sa prelínal so sviežou zelenou farbou. Vôňa suchého špičkového  listu svieža, korenená. Po zaliatí sa čaj prebudil do výraznej vône s vynikajúcou a vyváženou korenenou a kvetinovou chuťou. Farba nálevu zlatistá. Čaj znesie cca 3 nálevy s pozvoľným ústupom chuti.

Krajina pôvodu :   India
Príprava:     1,5 dcl
Množstvo:     6 gr.
Teplota vody:     98 - 100 °C
Doba lúhovania:     1 min. - 3 min.

Ceylon Galle(Ruhuna) FBOPFEXSP TEA BANK

Ihličkový suchý list

Detail suchého čaju

Tento čaj som zakúpil v čajovni Amana Košice

Výdatný nálev vynikajúcej chuti

Vzhľad použitých lístkov

Vynikajúca trieda Ceylonského čaju s vyšším podielom zlatých tipsov. List pekne spracovaný so sviežou korenenou vôňou. Čaj prekvapil hlavne svojou vyváženou a výraznou drevitou korenenou chuťou s ľahkým náznakom kvetín. Farba nálevu oranžovo hnedá. Chuť zotrvala aj do tretieho nálevu bez výrazných známok horkosti. Výborný čajík na každodenné pitie hlavne v zimnom období.



Krajina pôvodu :   Srí Lanka
Príprava:     1,5 dcl
Množstvo:     5 gr.
Teplota vody:     98 - 100 °C
Doba lúhovania:     1 min. - 3 min.