nedeľa 24. apríla 2011

Ahmad Earl Grey

Balenie v krabičke 100 g.

Čaj zatavený v alu sáčku

Kvalitná zmes čiernych čajov ochutená bergamotovou silicou.

Suchý lámaný list

Nálev

Použité lístky

Čierny čaj ochutený bergamotovou silicou je vhodný pre milovníkov aromatizovaných čajov. Nálev a rovnako aj suchý list rozvoňal celú miestnosť. Chuť je výrazná za bergamotom a zároveň v nápoji cítiť aj  pomerne výdatný čajový list. Čaj som lúhoval do 1 minúty a získal som dva kvalitné nálevy. Kvôli silnej chuti odporúčam na pitie popoludní, ráno mi príde dosť silný.

Pu-Erh Sheng Yunnan ZHONGJIHAO

Toucha 100 g.

Rozbalený čaj

Vynikajúci zelený Pu-erh v tvare hniezda
Bližšie info TU

Vzhľad hniezda zhora

Pohľad od spodku

Farba nálevu

Oddelená dávka 8 g.

Vylúhovaný list

Bol to môj prvý Sheng Pu-erh čo som ochutnal. Vzhľadom na prijateľnú cenu a množstvo čaju som si na začiatok objednal touchu z Dobrých čajov. Toucha je zabalená v papieri s popisom od výrobcu. Čaj je pevne zlisovaný do tvaru hniezda zaujímavej tabakovej vône. Oddeľuje sa pomerne ľahko po vrstvách čo umožňuje bezproblémové dávkovanie. Pred zaliatím som urobil oplachovací nálev. Chuť nálevu prevažne tabaková s miernou horkosťou, ktorá je výraznejšia pri dlhšom lúhovaní. Zemitosť ani žiadne výrazné kovové chute som nepostrehol. Čaj je skôr ako keby veľmi jemne zadymený čo s tabakovou chuťou a miernou trpkosťou vytvára harmonický nápoj. V nálevoch žlto hnedej farby je priam nezničiteľný, prelial som cez 8 g porciu čaju 1,7 litra vody a zniesol by aj viac. Chuť slabne veľmi pomaly. Vylúhovaný list má prevažne zelenú farbu.Vzhľadom na vysokú výdrž a množstvo zaliati je vhodný na celodenné popíjanie. Určite pozitívne prekvapil chuťou ako aj výdatnosťou v nálevoch.

Krajina pôvodu :   Čína
Príprava:     2,0 dcl
Množstvo:     6 - 8 gr.
Teplota vody:     95 - 100 °C
Doba lúhovania:     30 s. -  2 min


 

pondelok 18. apríla 2011

Alishan Gaba Oolong

Vákuované balenie 250 g.

Detail balenia s popisom

Gaba Oolong vysokohorský čaj z pohoria Alishan je čiastočne oxidovaný (fermentovaný) vysokohorský čaj GABA z Taiwanu vyrobený špeciálnou technológiou využívajúcou vákuum na zvýšenie zdravotných účinkov čaju.

Čiastočne oxidované lístky čaju príjemnej hnedastej farby
Detail starostlivo spracovaných lístkov

 GABA (kyselina gama-aminomaslová) je potrebná pre metabolizmus mozgu jeho správne funkcie. Jej dopĺňanie do organizmu je nevyhnutné, no často zanedbávané. GABA pomáha redukovať stres, frustráciu, strach, depresie a zlepšuje kvalitu spánku. Stimuluje imunitu. Indikuje tvorbu HGH - rastového hormónu, ktorý spomaľuje procesy starnutia a pomáha zlepšeniu fyzickej a psychickej kondície. Zvyšuje sexuálnu aktivitu u mužov i žien a tiež produkciu kolagénu, ktorý pomáha uchovať si pružnú a hladkú pokožku bez vrások. Naopak, nízke hladiny GABA kyseliny zapríčiňujú nepokoj, náladovosť, nervozitu a u žien poruchy menštruačného cyklu.

 

Nálev hnedo žltej farby
Vylúhované lístky

Čaj GABA je novinkou medzi čajmi. Produkciou kvalitných čajov GABA vyniká predovšetkým Taiwan, najmä oblasť Meishan a horstvo Alishan. Každých 100 g suchých lístkov čaju GABA obsahuje minimálne 150 mg kyseliny gama-aminomaslovej.

Krásne veľké lístky

  Čaj som bez váhania zakúpil v Rožňavskej čajovni večnej mladosti.

Už skôr som ochutnal jeho zelenú variantu. Zaujal ma hlavne svojou vôňou a kvalitným spracovaním lístkov. Po zaliati čaj získal krásnu ovocnú vôňu (marhuľa, škorica), ktorá sa dôkladne preniesla aj do chuti jednotlivých nálevov. Farba nálevu hnedastá, výdatnosť cca 8 zaliati. Odporúčam aj vzhľadom na priaznivé zdravotné účinky.

· Najvyšší obsah antioxidantov medzi čajmi !!!
· Inhibuje vznik a rozvoj nádorových ochorení
· Znižuje nebezpečenstvo vzniku rakoviny.
· Stabilizuje a optimalizuje funkčnosť ľudských buniek
· Znižuje hladinu tukov i cholesterolu v krvi
· Znižuje krvný tlak
· Pomáha zmierniť dôsledky požívania alkoholu
· Redukovať stres, frustráciu, strach, depresie
· Zlepšuje kvalitu spánku
· Stimuluje imunitu organizmu
· Spomaľuje procesy starnutia
· Pomáha zlepšeniu fyzickej a psychickej kondície
· Zvyšuje sexuálnu aktivitu
· Pomáha uchovať pružnú a hladkú pokožku bez vrások

 

Krajina pôvodu:  Taiwan
Príprava: 1,5 dcl
Množstvo: 6 g
Teplota vody: 85 - 90°C
Doba lúhovania: 30 s. - 1,5 min

sobota 9. apríla 2011

Sencha Japanese Green Tea - Organic

Originálne balenie so zipom 125 g
Organický japonský zelený čaj s ľahkou osviežujúcou chuťou. Tento vysokokvalitný čaj pochádza z mladých lístkov vypestovaných v ekologickom prostredí. Čaj je zozbieraný a spracovaný tradičným japonským spôsobom - je spracovaný ihneď po zbere a okamžite balený pre zachovanie jeho čerstvosti.
Dátum balenia: október 2010

vzhľad čajových lístkov



lístky detail


nálev jasnozelenej farby

vyluhované lístky

Čaj som zakúpil v e-shope Moja vitalita. Čaj o hmotnosti 125 g. je dôkladne zabalený v opätovne uzatvárateľnom obale. Suchý list je lámaný s peknou jasno zelenou farbou. Vôňou pripomína čerstvo pokosenú trávu. Po zaliati lístkov získate osviežujúci nápoj krásnej zelenej farby. Vôňa nápoja je bylinná trávnatosť v chuti jemná. Zalieval som vodou o teplote 70 st., nakoľko pri vyššej teplote sa v nápoji vyskytuje nepatrná horkosť. Použité lístky sú jemné a jasno zelené. Celkovo sa jedná o ľahký a pritom silno povzbudzujúci čaj vhodný na ranné nakopnutie. Chuťovo je vyvážený bez akejkoľvek drsnosti. Čaj nesie označenie organic a určite sa oplatí ho vyskúšať aj vzhľadom na jeho priaznivú cenu.


Krajina pôvodu:  Japonsko
Príprava: 1,5 dcl
Množstvo: 4 g
Teplota vody: 65 - 70°C
Doba lúhovania: 30 s. - 50 s.