streda 14. septembra 2011

Green Hearted Oolong

Balenie v zip sáčku 50g

Jasno zelené lístky

Detail stočených lístkov
Čaj som zakúpil v Čajovom dome
Green Hearted Oolong sa pestuje v nadmorských výškách okolo 2000 m n.m. Vysokohorské, zamračené a hmlisté prostredie spôsobuje, že sú čajové lístky
silnejšie a hotový čaj má sýtejšiu chuť v porovnaní s čajmi z nižších nadmorských výšok.

Svetlo zelená farba nálevu

Použité lístky

Lístky
Jemne oxidovaný oolong krásnej zelenej farby. Lístky sviežej jemnej kvetinovej vône sú pekne spracované. Po vložení do ohriatej kanvičky sa krásne rozvoňajú po kvetoch a ovocí. Samotný čaj má jemnú chuť s výraznejším kvetinovým tónom. Farba nálevu svetlá zelená. Výdrž v nálevoch cca 4. Čajík je vhodný na celodenné popíjanie a hlavne na jemné ranné prebudenie.

Krajina pôvodu :   Taiwan
Príprava:     1,5 dcl
Množstvo:     6 gr.
Teplota vody:     80 - 90 °C
Doba lúhovania:     1 min. - 3 min.


utorok 13. septembra 2011

Wirun Green Tea

Originálne balenie 50g


Dvojité vrecúško s čajom

Čaj som zakúpil na Dobré Čaje

V zelenom sáčku ešte jeden s čajom


Dávka mletého čaju na šálku

Detail čajového prášku

Hotový našľahaný nápoj

Tento čaj bol u mňa najviac očakávaný. Mnoho som čítal o jeho japonskej verzii. Na začiatok som sa rozhodol ochutnať tento thajský na jemný prášok rozomletý zelený čaj. Čaj došiel po dlhšom očakávaní nakoľko je to zrejme sezónny produkt. Originálne nové balenie v plechovke zaujalo najmä sviežimi farbami obalu a pekným prevedením. V plechovke sa nachádza dvojitý sáčok s čajom. Dvojité balenie dokonalo ochráni jemnučký čajový prášok. Samotný čaj má výraznú jasnozelenú farbu a výraznú trávovú vôňu. Odporúča sa pripravovať v matcha súprave no postačí aj jemná metlička na šľahanie kávy. Príprava je odlišná od ostatných druhov čaju. Kávovú lyžičku prášku som vsypal do širšej porcelánovej šálky a s postupným prilievaním vody cca. 80st som ho našľahal. Vznikol jasnozelený nápoj bez peny. Chuť výrazná bylinná trávnatá so sladkastou dochuťou veľmi podobná nápoju z mladého jačmeňa. V nápoji cítiť jeho jemné prachové čiastočky, ktoré sa úplne nerozpustia. V podstate je to vláknina z čajových lístkov. Účinok čaju je výrazne povzbudzujúci a osvieži telo aj myseľ. Čaj som pripravoval aj na studeno a získal som veľmi osviežujúci nápoj zaujímavej chuti. Vzhľadom na jeho všestranné využitie nielen vo forme nápoja ale aj v kuchyni určite stojí za vyskúšanie. Zdravotné účinky nevynímajúc.

Krajina pôvodu :   Thajsko
Príprava:     1,5 dcl
Množstvo:     4 gr.
Teplota vody:     80 °C alebo studená
Doba šľahania:     1 min. - 2 min.

pondelok 12. septembra 2011

Bao Zhong Oolong

Balenie čaju 50g.

Špirálovito zvinuté lístky

Čaj som zakúpil v Čajovom dome


Lístky detail

Nálev

Vzhľad použitých lístkov

Vďaka jemnej oxidácii sa často tento oolong chybne považuje za čaj zelený. Čaj má pozdĺžne skrútené lístky peknej zelenkavej farby. V suchom liste sa striedajú jasno zelené a tmavšie zelené odtiene. Čaj má sviežu mierne kvetinovú vôňu. Po zaliati sa jeho vôňa rozvinie do výraznejších kvetinových tónov s dlhšou bylinnou dochuťou typickou pre drahšie oolongy. Každý nálev je peknej zelenkavej farby s jemnou vyváženou chuťou. Jedná sa o ľahký viacnálevový čaj, ktorý je vhodný na ranné prebudenie.

Krajina pôvodu :   Taiwan
Príprava:     1,5 dcl
Množstvo:     6 gr.
Teplota vody:     80 - 90 °C
Doba lúhovania:     1 min. - 3 min.