štvrtok 1. marca 2012

Rice Oolong Tea

Vzorka čaju 6 g.

Dávka čaju

Spracovanie listu

List detail

Nálev svetlej farby a intenzívnej vône

Použitý list

Prekvapujúco obrovský list sviežej zelenej farby

List detail takmer 10 cm

Vzorku mi zaslal v rámci ochutnávky predajca Dobré čaje

Už skôr som rozmýšľal o nákupe tohto čaju, nevedel som si však celkovo predstaviť jeho chuť. Jednotlivé popisy a hlavne recenzie tohto čaju ( pre mňa strašiaka ) ma skôr od môjho zámeru odhovorili. Som veľmi rád že sa ku mne dostal tento oolong ako vzorka na degustáciu od p. Ing. Z. Nepustila z Dobrých čajov. Veľmi som bol zvedavý na chuť a samotnú vôňu. Suchý list  hnedo zelenej farby je pekne spracovaný a jeho vôňa mi najviac pripomínala čerstvé pečivo. Po vložení čaju do vyhriatej kanvičky sa vôňa rozvinula do ovocných tónov s výraznejšou avšak veľmi príjemnou pečenosťou akoby čerstvej kôrky. Zaujímavý bol aj samotný nálev, ktorý chutil úplne odlišne od vône nálevu. V chuti som našiel pečené tóny trošku podobné praženej ryži a veľmi príjemnú chuť podobnú varenej kukurici. Čaj ma v dobrom zmysle veľmi milo prekvapil nielen chuťou ale aj veľmi kvalitným a hlavne obrovským listom. Chuť akú inde nenájdete bola perfektná aj v piatom náleve a myslím si, že čaj znesie aj viac zaliati. Liter vody mi jednoducho nestačil. Doporučujem na prípravu sklenenú kanvičku ( nie Kamjove  -plastový filter ) pre výraznú arómu čaju. Z mojej porcelánovej som vôňu cítil ešte ďalší deň. Som veľmi rád, že Rice Oolong Tea vysoko prekročil moje očakávania a s kľudným svedomím ho môžem zaradiť medzi moje veľmi obľúbené Thajské čaje.



Krajina pôvodu :   Thajsko
Príprava:     1,5 dcl
Množstvo:     6 gr.
Teplota vody:    80 - 85 °C
Doba lúhovania:     30 s. - 2 min.

Black Tea Premium Rolled 2011

Vzorka čaju 6 g.

Pekne spracovaný list

Detail

Spracovanie listu

Nálev svetlej farby

Vylúhované listy

Krásna čokoládovo zelená farba listu

Čaj mi došiel ako ochutnávka od predajcu Dobré čaje

Netradične spracovaný Thajský čierny (červený) čaj. List rolovaný podobne ako oolongy rovnomerného tvaru a veľkosti. Vôňa suchého listu podobná Thajskému Black Tea. Značný rozdiel okrem spracovania listu nastal aj v samotnej vôni a chuti čaju. Vôňa nálevu bylinno medová s miernym náznakom ovocia. Chuť čaju je vynikajúca mierne pečená a bez akejkoľvek horkosti. Ak by som ho mal prirovnať k nejakému ochutnanemu čaju, najbližšie je vzhľadom k čaju Gabaron Tea. Chuť je však odlišná, pretože som v nej nenašiel žiadnu chmelovitosť, ktorá je pre Thajský Gabaron typická. Narozdiel od Black Tea neobsahuje v chuti mierne kyslú zložku.
Čaj je to naozaj veľmi zaujímavý nielen spracovaním ale hlavne jeho vynikajúcou chuťou, ktorá sa prenesie do viacerých nálevov.


Krajina pôvodu :   Thajsko
Príprava:     1,5 dcl
Množstvo:     6 gr.
Teplota vody:     98 - 100 °C
Doba lúhovania:     1min. - 3 min.