Vzhľad originálneho balenia čaju 50 g. |
Otvorené balenie so vzorkou 6 g. |
Etiketa na zadnej strane |
Vzhľad čaju |
Zmes čierneho Thajského čaju 30 % a byliny Pandanus 70 % |
Nálev prenikavej vône |
Vylúhovaný čaj |
Čaj mi došiel ako vzorka v originálnej plechovej krabičke.
Predajca : Dobré čajeTento čaj je chuťovo netradičný. Už po otvorení balenia sa na mňa vyvalila intenzívna vôňa najviac pripomínajúcu sušenú pažítku s kôrkou čerstvého chleba. Niektorí ľudia z okolia vôňu prirovnali k takzvanej ponožkovej vôni :) Čaj ma prekvapil okrem vône aj svojím vzhľadom. Skladá sa zo zmesi čierneho Thajského čaju ( nepatrné množstvo ) a Thajskej byliny Pandanus amaryllifolius, ktorá vzhľadom pripomína sušenú vňať cibule. Jeho chuť a vôňa je naozaj veľmi intenzívna čo zistíte okamžite po jeho zaliati a následnom ochutnaní. Neviem k čomu presne prirovnať jeho chuť "unami" ale nálev mi chuťovo pripomínal vývar mäsového bujónu s riadnym množstvom cibule. Dosť netradičná avšak niečím príťažlivá vôňa a chuť čaju Vás aj tak prinúti ochutnať znova. Žeby to bolo tou chuťou "unami"?
Chuť unami identifikoval v roku 1908 Ikeda Kikunae pri výskume príčin silnej chute vývaru z morských rias. Z vývaru izoloval glutaman sodný, ktorý túto chuť spôsobuje. Glutamany sú zodpovedné za intenzívnu unami chuť potravín bohatých na proteíny. Unami je jedna z piatich základných chutí, ktoré človek vníma prostredníctvom špecializovaných receptorov na jazyku.
Krajina pôvodu | : Thajsko |
Príprava: | 1,5 dcl |
Množstvo: | 6 gr. |
Teplota vody: | 98 - 100 °C |
Doba lúhovania: | 1min. - 5 min. |
Umami ;-)
OdpovedaťOdstrániťhttp://en.wikipedia.org/wiki/Umami